miercuri, 10 august 2011

Printre ziduri

Zilele acestea m-am gasit indubitabil printre ziduri...In constructie, daramate, devenite istorie sau bine consolidate, toate impun sau au impus restrictii si distanta. Se cere obligatoriu intrebarea: cate tipuri de ziduri exista si ce restrictii aduce fiecare cu sine?
Marele Zid Chinezesc (constr. intre 475 - 221 î.H ), construit pentru a apara granitele imperiului chinez, a devenit obiectiv turistic, insa la vremea sa de glorie dorea sa tina departe popoarele nomade.
Zidul Berlinului a rezistat doar 28 de ani ca bariera de separare a Berlinului Occidental de Republica Democratica Germana, scurta sa existenta a atins obiectivul major: cel al conservarii, al stoparii masive a emigratiei, dar odata cu disparitia primei caramizi, migratia pe cealalta parte s-a produs in masa.
If we think so big, poate e momentul sa ne intoarcem la zidurile din prezent:




Source: Radu Neag, http://www.facebook.com/profile.php?id=665283944#!/note.php?note_id=10150683448170468

Zidurile razboiului de azi nu ne mai protejeaza de gloante, fum, bombe, lunetisti...ci de propria teama a imposibilitatii gasirii linistii sufletesti. Fara frica de berbecele antic ce ar darama orice poarta, acest soldat trimite peste zidul construit de el gloante si mai taioase: note muzicale ce migreaza mai rapid ca popoarele nomade chineze si cu mai multa inversunare decat emigrantii Berlinului.
Citatul intelept al zilei de ieri zicea: “Sometimes you put walls up not to keep people out, but to see who cares enough to break them down.”
Dilema mea este: daca zidurile de aparare devin obiective turistice, cele de separare se darama, iar cele de izolare inchid in interiorul lor arta muzicala, cui ii va pasa indeajuns de tare sa sparga zidul tau personal cu sau fara berbece? Pentru ca daca te catari pe el, desi ai patruns in interior, peretii raman in jurul tau.
Iata de ce am hotarat sa reneg zidurile...nu le vreau in jurul meu, nu le vreau in aria mea vizuala si ,mai presus de atat, nu imi voi consuma energia nici pentru a le construi, nici pentru a le darama. Locul zidurilor e in jurul caselor, nu al oamenilor. Iar locul oamenilor e sus pe zid, de unde pot vedea cine se catara pe ce zid, cine se inversuneaza sa darame care zid si cine a ajuns sus pe zid pentru a admira privelistea impreuna cu tine si pentru a striga din fundul plamanilor un fel diferit de 'Socorro!':
 
http://www.youtube.com/wat​ch?v=hekIyDDzBis&feature=v​iew_all&list=PLB056F3FF5A2​6FD9A&index=34

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu