duminică, 18 septembrie 2011

Viata in chirie

  Ajungem incet-incet si noi sa fim o natie de chiriasi...stim cu totii de ce. Pentru ca platim mult pe apartamentele inchiriate, ne intereseaza evident sa ni se ofere bune conditii de trai. Pe cei ce inchiriaza ii intereseaza sa isi primeasca banii la timp si sa nu li se distruga apartamentul. Dar cati pun oare pe masa un contract de inchiriere REAL? Adica fara sume fictive, inregistrat la Finante, cu clauze specificate pentru ambele parti si cu viza de flotant pentru chirias? Nu multi! Chiar daca exista contract, stim cu totii ca proprietarul nu declara suma reala de inchiriere pentru a nu plati impozit (12%, dupa reducerile aferente), iar pe chirias nu il prea intereseaza atata timp cat a gasit apartamentul dorit. Pai ar cam trebui sa ne intereseze, deoarece acest impozit trebuie sa intre in bugetul de stat (logica e simpla: impozitele nu se declara - statul ia din salarii sa acopere din cheltuieli). Doar Clujul, daca facem un calcul aproximativ (400 apartamente x 250 euro = 10000 euro lunar) ar aduce la bugetul local cel putin 1200 euro lunar!
Unul din motivele simple pentru care "la noi" nu e ca "la ei" este faptul ca acceptam fara sa ne pese, iar apoi ne plangem si criticam. Nu va fie frica, dragi chiriasi, ca daca impuneti reguli nu o sa puteti inchiria...nici vorba. Doar ca trebuie sa facem asta cu totii!
  Ceea ce nu multi stiu este faptul ca exista Legea Locuintei nr. 114/1996 http://www.avocatnet.ro/UserFiles/articleFiles/legea%20locuintei_02091804.htm. Art. 21. specifica clar : inchirierea locuintelor se face pe baza acordului dintre proprietar si chirias, consemnat prin contract scris, care se va inregistra la organele fiscale teritoriale si va cuprinde, pe langa informatiile de baza, si inventarul obiectelor si al dotarilor aferente. Tineti minte ca: sunt nule de drept orice clauze cuprinse in contractul de inchiriere, care: obliga chiriasul sa recunoasca sau sa plateasca in avans proprietarului orice suma cu titlu de reparatie in sarcina proprietarului, prevad responsabilitatea colectiva a chiriasilor in caz de degradare a elementelor de constructii si a instalatiilor, a obiectelor si dotarilor aferente spatiilor comune, impun chiriasilor sa faca asigurari de daune, exonereaza proprietarul de obligatiile ce ii revin potrivit prevederilor legal sau autorizeaza pe proprietar sa obtina venituri din nerespectarea clauzelor contractului de inchiriere. 
   Atunci cand inchiriati tineti minte ca proprietarul castiga o suma lunara in urma inchirierii si ca si el trebuie sa aiba responsabilitati in urma acestui contract, nu doar chiriasul. Nu acceptati tacit tot ceea ce va cere, e important sa cititi legea in intregime si sa va respectati si voua drepturile legale. Optimismul meu merge intr-atat de departe incat imi permit sa visez ca in scurt timp ne vom preocupa mai mult de aceste aspecte si vom refuza ceea ce e nu doar in afara legii si al interesului nostru personal, ci si in afara bunului simt si al moralei colective. Incercati sa faceti asta si poate veti scapa de sentimentul ca noi suntem la mare distanta de 'civilizatie'.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu