Marturisesc cu mana pe inima ca noul meu loc de munca nu mi-a adus doar infinite beneficii din punct de vedere al carierei, ci mi-a deschis drumul si catre proiecte in care, lucrand intr-o institutie de stat, probabilitatea de a fi implicata ar fi fost minima. Asadar, m-am numarat printre membri echipei Property Shark, Let's do it, Romania, editia a II-a.
Adevarul e ca abia asteptam o activitate de genul, avand in vedere ca sunt o iubitoare de natura si nu dau inapoi de fiecare data cand am ocazia sa marsaluiesc prin padurile sau muntii tarii. Bineinteles ca, la fel ca multi dintre colegii mei, nu stiam la ce sa ma astept de la aceasta actiune. Am mai fost pe Feleac de cateva ori si stiam ca sunt pet-uri si ambalaje pe platou, insa mormanele noastre, doua la numar, se aflau in padure....Surpriza, pet-urile au fost cele mai putine. In schimb, am descoperit scaune si cauciucuri de masina, un butoi, doua televizoare, geamuri termopane, haine si papuci si, de ce nu, cativa saci cu moloz....in total am adunat 34 de saci frumosi de 120l. Am ramas socata. Sincer, nu mi-am imaginat vreodat ca, avand implementat programul de salubrizare si la sat, oamenii merg cu masina sa arunce gunoaiele in mijlocul padurii. De-a dreptul inaceptabil!
A doua zi mi-am adus aminte de drumurile mele catre locul natal, localitatea Rodna, Bistrita-Nasaud. Muntii Rodnei au o frumusete aparte, peisaje de neuitat si raul Somesul Mare ce izvoraste din crestetul muntilor. Superb de-a dreptul, asta daca ai ocazia sa treci pe acolo inainte ca apele raului sa se umfle. De ce? Pentru ca peisajul vaii Somesului, sau mai precis copacii de pe mal sunt mai incarcati decat bradutii de Craciun, insa in loc de betea si globuri, de crengile lor atarna pungi, pet-uri si alte 'decoratii' gen pampersi, cisme sau chiar animale moarte. Stupefiant este faptul ca in fiecare sat gasesti doua sau trei panouri pe care se specifica clar: 'Aruncarea deseurilor in apa se pedepseste cu amenda intre 100-10000 ron'. In 25 de ani de viata si cu mama lucrand la primarie, nu am auzit niciodata o persoana sa fi platit 1 leu macar pentru nerespectarea acestei legislatii. De ce? ne intrebam. Oare pentru ca nu e nimeni sa supravegheze aceste zone? Sau pentru ca, surprinsi fiind, faptasii dau galant mana cu omul legii care le sopteste:
- Ce mai faci, ba? Nu te-am vazut de secole!
- Bine, ma, iaca cu gunoaiele!
- Sa ai spor!
- Sanatate!
Si povestea se repeta la infinit.
Tarile 'europene' au implementat aceste legi de foarte mult timp, existand oameni pe teren care se ocupa de aceste probleme. Spania, una dintre tarile cu putina padure, aplica amenzi usturatoare. Fratele meu a primit amenda 1000 de Euro pentru ca si-a parcat masina langa padure, pe iarba! Incredibil cat suntem de departe de aceste proceduri!
Nu vreau sa aud comentarii de genul: 'Statul nu are bani sa plateasca oameni sa faca poze la faptasi si sa aplice amenzi'. Nu trebuie sa plateasca nimic. Dupa a doua editie Let's do it, Romania! sunt convinsa ca s-ar gasi voluntari care sa marsaluiasca cateva zile pe an cu aparatul foto in mana si cu amenzile in buzunar si sa-i articuleze pe cei nepasatori. Eu una sigur m-as oferi voluntara pentru asa ceva!
Pana atunci insa, PASTRATI PADURILE CURATE!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu